Pian

 
 
 
Introducere in studiul pianului – Octavian Radu.
Pianul este considerat pe buna dreptate “regele instrumentelor” datorita versatilitatii acestuia, fiind frecvent utilizat in muzica clasica, pop, jazz, blues, muzica de concert in calitate de instrument solistic alaturi de orchestra, dar si ca acompaniament, compozitie muzicala, repetitii. Inventat in jurul anului 1700 de catre Bartolomeo Cristofori, pianul este un instrument muzical de percutie, sunetul realizandu-se prin lovirea unor coarde metalice fixate pe o placa de rezonanta din lemn cu ajutorul unor ciocanele acoperite cu pasla, actionate prin intermediul unei claviaturi.
Spre deosebire de alte instrumente, bazele tehnicii pianistice se pot invata foarte usor, avand in vedere ca sunetul se obtine imediat prin simpla apasare a unei clape. In cazul altor instrumente, cum este vioara de exemplu, sunt necesare luni de studiu pentru a invata exact pozitia notei pe coarda instrumentului. Studiul pianului ajuta copiii sa capete o independenta a mainilor, sa-si dezvolte creativitatea, sa-si imbunatateasca memoria si capacitatea de rezolvare a problemelor, dar si sa fie mai disciplinati. Este recomandat sa se inceapa studiul pianului intre varstele de 5 – 8 ani, datorita faptului ca in acea perioada copiii sunt suficient de dezvoltati atat din punct de vedere fizic (dimensiunea degetelor, flexibilitatea acestora, coordonarea), cat si psihic (posibilitatea de a citi si invata, inclinarea catre muzica, etc). In orice caz, putem invata tainele pianului la orice varsta, singurul impediment major in calea unui pianist adult incepator fiind timpul limitat pe care-l are la dispozitie pentru studiu (datorita serviciului, responsabilitatilor, familiei, etc).
Toate notiunile muzicale se pot vizualiza, audia si invata foarte eficient prin prisma claviaturii (notiuni despre intervale, game, acorduri, tonalitati, etc). Desi claviatura contine un numar mare de 88 clape, lucru ce poate fi coplesitor la prima vedere, vom invata de la inceput ca acestea sunt impartite in 7 octave impreuna cu o terta mica in registrul grav. Acest lucru faciliteaza enorm invatarea notelor, avand astfel de memorat doar 7 note – de la Do la Si, ele repetandu-se in cadrul octavelor in diferite registre.
La fel cum pentru a vorbi scriem si citim cuvinte, in muzica ne vom folosi de ajutorul unor semne numite note. Acestea sunt asezate pe un numar de 5 linii care alcatuiesc un portativ. Notele le putem scrie si pe liniile si pe spatiile portativului. In literatura pianistica ne vom folosi de doua portative dispuse unul sub altul, primul in cheia Sol (cheia de violina) pentru sunetele din registrul acut (clapele din partea dreapta a pianului), iar al doilea in cheia Fa (cheia de bas) pentru sunetele din registrul grav (clapele din stanga pianului). Vom invata apoi despre durata notelor si divizarea acestora, de la cea mai lunga nota la cea mai scurta (avand, in ordine: nota intreaga, doimea, patrimea, optimea, saisprezecimea, etc). In muzica vom folosi de asemenea si pauzele corespunzatoarea unei anumite durate. Ne vom folosi de asemenea si de semnele de alteratie, care urca sau coboara un sunet natural cu un semiton (clapele negre ale pianului): diezul si bemolul. Elementele de frazare constituie in studiul pianului un aspect foarte important, aici vorbind in special de legato (de durata sau de frazare) si staccato. Gradul de “rapiditate” cu care se executa o piesa muzicala se numeste “tempo” sau “miscare”. In cadrul acestui capitol ne vom familiariza cu termenii uzuali de miscare din limba italiana, cum ar fi “largo, lento, adagio” pentru tempo-ul rar, “andantino si moderato” pentru tempo-ul moderat si “allegro, vivace, presto” pentru tempo-ul rapid.
Notiunile de teorie muzicala precum intervalele, acordurile (majore, minore, cu septima), arpegiile, tonalitatile si construirea acestora vor fi abordate punctual, treptat, si consolidate prin exercitii adaptate nivelului de intelegere si dezvoltare a cursantului. Piesele folosite pentru construirea repertoriului cursantului vor fi alese avand in vedere si preferintele muzicale ale acestuia, dat fiind faptul ca este vital sa iubim piesa pe care o interpretam, sa rezonam cu aceasta la nivel emotional / spiritual.
Fie ca va inscrieti la cursul de Pian incepatori din dorinta de a incepe o cariera ca instrumentist profesionist, fie ca doriti sa transformati pasiunea dvs. pentru muzica intr-un hobby, studiul pianului va va oferi nenumarate satisfactii de ordin emotional, intelectual, ajungand intr-o buna zi sa impresionati un intreg auditoriu cu piesele interpretate de dvs. Va dorim mult succes si va asteptam cu mult drag sa invatam impreuna tainele unui instrument atat de iubit – pianul!
 
Call Now Button